Dawno nie było na blogu przepisu na słodko więc dziś wpada propozycja na słodkie śniadanie w zapieczonej formie. Owsiankę każdy zna, ale zapieczona smakuje jak najlepsze cieplutkie ciasto. Jeśli macie rano dodatkowe 20 min na zapieczenie jej w piekarniku to gorąco polecam takie urozmaicenie. Możecie zapiec prawie każdą wersję owsianki jaka przyjdzie Wam do głowy: z owocami, z bakaliami, z czekoladą, z odżywką białkową.
Składniki:
50 g płatków owsianych
5g - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5g - syrop z agawy lub miód
5g - 1 łyżeczka kakao
130 ml mleka krowiego1,5% lub roślinnego
szczypta soli
10g gorzkiej czekolady
Do karmelizowanego banana:
80g banana
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
3g oleju kokoswoego
Wszystkie suche składniki na owsiankę mieszamy razem. Do suchych dodajemy mokre i mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy masę do żaroodpornego naczynia.
Zapiekamy ok 20-25 min w 180st.
Pod koniec pieczenia układamy na górę owsianki czekoladę, żeby trochę się rozpuściła.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, układamy na patelnie banana przekrojonego wzdłóż, podlewamy miodem i posypujemy cynamonem. Karmelizujemy chwilę banana z dwóch stron, aż zacznie się przypiekać i rozpadać.
Wykładamy na gotową owsiankę banana i zajadamy.
Polecam kombinowanie ze składnikami. Jedząc na śniadanie taką owsiankę mamy wrażenie, że jemy ciasto. Czy można lepiej zacząć dzień?
Fanom zdrowych słodkich śniadań odsyłam do posta 7 ŚNIADAŃ NA SŁODKO Z FABRYKI SIŁY
oraz 4 ŚNIADANIA NA SŁODKO DO 500 KCAL
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz