Etykiety

czwartek, 6 maja 2021

Zapieczona owsianka z karmelizowanym bananem

 

 

Dawno nie było na blogu przepisu na słodko więc dziś wpada propozycja na słodkie śniadanie w zapieczonej formie. Owsiankę każdy zna, ale zapieczona smakuje jak najlepsze cieplutkie ciasto. Jeśli macie rano dodatkowe 20 min na zapieczenie jej w piekarniku to gorąco polecam takie urozmaicenie. Możecie zapiec prawie każdą wersję owsianki jaka przyjdzie Wam do głowy: z owocami, z bakaliami, z czekoladą, z odżywką białkową.


Składniki:

 

50 g płatków owsianych

5g  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

5g - syrop z agawy lub miód

5g - 1 łyżeczka kakao

130 ml mleka krowiego1,5% lub roślinnego

szczypta soli

10g gorzkiej czekolady

 

Do karmelizowanego banana:

 

80g banana

1 łyżeczka miodu

szczypta cynamonu

3g oleju kokoswoego


Wszystkie suche składniki na owsiankę mieszamy razem. Do suchych dodajemy mokre i mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy masę do żaroodpornego naczynia. 

Zapiekamy ok 20-25 min w 180st. 


Pod koniec pieczenia układamy na górę owsianki czekoladę, żeby trochę się rozpuściła.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, układamy na patelnie banana przekrojonego wzdłóż, podlewamy miodem i posypujemy cynamonem. Karmelizujemy chwilę banana z dwóch stron, aż zacznie się przypiekać i rozpadać.

Wykładamy na gotową owsiankę banana i zajadamy.


 
Makro i kaloryczność:
 
418 KCAL
B/ 13g
W/56
T/13

Polecam kombinowanie ze składnikami. Jedząc na śniadanie taką owsiankę mamy wrażenie, że jemy ciasto. Czy można lepiej zacząć dzień?

 

Fanom zdrowych słodkich śniadań odsyłam do posta 7 ŚNIADAŃ NA SŁODKO Z FABRYKI SIŁY

oraz  4 ŚNIADANIA NA SŁODKO DO 500 KCAL 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz