Etykiety

wtorek, 9 lutego 2021

Kolacje z Fabryki Siły - 7 przepisów

 

 

 Po poście o śniadaniach na słodko z Fabryki Siły przyszedł czas na kolacje. Wykupienie diety z Fabryki uważam za przełom w walce o lepszą sylwetkę i samopoczucie. Dieta od nich pokazała mi co i mniej więcej ile powinnam jeść, żeby dobrze się czuć i dobrze wyglądać. Już nie jestem na ich diecie w 100%, ale codziennie korzystam z przepisów modyfikując je w zależności od tego na co mam ochotę i co mam w lodówce. Często wpadają tez posiłki zupełnie spoza diety, ale przeważnie też zdrowe. 2 razy w tygodniu wpadają jakieś chipsy czy inne "syfy" - w tym tygodniu będą pączki np. i faworki. Moja sylwetka na takiej diecie, powiedzmy na 80%, plus trening 4 razy w tygodniu wygląda tak jak na poniższych fotach. Ja jestem zmojej formy zadowolona i przede wszystkim nie czuje się jak na diecie, ani niczym ograniczona, a to dla mnie najważniejsze. Wszytsko co jem jest smaczne i nie chodzę głodna.

 




Wracając do tematu posta dziś przedstawie Wam kolacje jakich możecie się spodziewać na diecie z Fabryki Siły.

Naleśniki z twarożkiem i pomarańczą:

 


 

Przepis znajdziecie TU

Bananowo - waniliowy twarożek z bułką pszenną 


Powiew normalności na diecie w postaci białej buły :) Na diecie też można takie bułki spokojnie zjadać raz na jakiś czas.

 



 Ser twarogowy chudy 100g (ja dałam półtłusty bo nie lubię chudego)

Jogurt grecki 65g

Bułka pszenna 50g

Banan 55g

Masło 3g

Ekstrakt waniliowy 1g

 

Bułkę smarujemy masłem. Z twarogu, jogurtu, banana i ekstraktu waniliowego ugniatamy pastę na bułkę. 



Sałatka z szynką parmeńską i grzankami




Przepis już był na naszym wspólnym blogu prowadzonym z mężem : TUTAJ 

Przepis wrzucam jeszcze raz:

 

Sałata 75g – 3 liście

Pomidorki koktajlowe 140g

Kapary 12g

Szynka parmeńska 35g

Parmezan 7g

Oliwa 5g

Pieczywo pełnoziarniste 80g

Pieprz

 

Szynkę podsmażamy na chrupko na patelni bez tłuszczu bo nie lubimy surowej. Podsmażona smakuje jak bekon :) Chleb kroimy w kostkę i też grillujemy na suchej patelni aż się zrumieni. Z resztą składników na pewno wiecie co zrobić. Całość polać oliwą i posypać parmezanem.     

 

Skyr z bakaliami 



 

 Skyr naturalny 250g (ja lubię mieszać pół na pól z waniliowym)

Daktyle suszone 18g

Rodzynki 18g

Nerkowce 18g 

 

Jogurt podajemy z bakaliami i orzechami.



Naleśnik razowy z twarożkiem i jagodami




Mąka pełnoziarnista 30g

Mleko 85g

Proszek do pieczenia 2g

Olej rzepakowy 2g

Twaróg półtłusty 90g

Jogurt naturalny 35g

Miód 8g

Słonecznik 3g

cynamon szczypta

jabłko 70g (ja dałam 50 g jabłka i resztę borówek)

 

Mąkę miskujemy z mlekiem  i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Smażymy naleśnika na oleju. Twaróg mieszamy z jogurtem, miodem i cynamonem. Jabłko prażymy na patelni.

Na naleśnika wykładamy twaróg, jabłko, borówki, posypujemy słonecznikiem i cynamonem. 

 

 Tortilla z guacamole i warzywami 


 

 W przepisie z Fabryki jest gotowa tortilla. Ja nie lubie sklepowych więc zrobilam swoją:

 

– 60g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

– pół łyżeczki soli

– 5 g oliwy

– woda

 

Mieszamy wszystkie składniki razem i dodajemy taką ilość wody jaka pozwoli na zagniecenie kulki ciasta. Rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Mnie nigdy nie wychodzi idealne koło, ale się tym nie przejmuje.

 

Wsad do tortilli:

 

-50g awokado

-50g pomidora

-15 g mozzarelli

-10g serek śmietanowy

-posiekany szczypiorek

-30g papryka czerwona

-40g szpinak

 

Awokado rozgniatamy na papkę, doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy pomidora pokrojonego w kostkę. Gotową tortille smarujemy serkiem śmietanowym, na to wykładamy liście szpinaku baby ,dajemy guacamole, pokrojoną w paski paprykę i mozzarellę, całość posypujemy szczypiorkiem i zawijamy tortille.

 

Serek wiejski z awokado, pomidorem i z pieczywem 



 

Serek wiejski 140 g

Chleb graham 75g

Pomidor 120g

Awokado 60g

Szczypiorek 9g

 

Ja daję całe opakowanie serka - czyli 200g bo nie widzę sensu zostawiania 2 łyżek serka, ale odejmuję sobie połowę chleba, żeby kaloryczność się zgadzała.

Serek wykładamy do miseczki, dajemy pokrojonego pomidora i awokado, posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem. 


Jak widzicie kolacje są proste i szybkie do przygotowania. Ja najczęściej w diecie od Fabryki miałam na kolacje naleśniki w wersji wytrawnej i słodkiej, często wpadał serek wiejski lub twarożki w różnej formie z chlebem oraz sałatki.

Jestem już na takim etapie, że modyfikuję sobie przepisy wedle upodobania, ale staram się, żeby dzienna kaloryczność się zgadzała, czyli jeśli gdzieś coś dodam, to w innym miejscu odejmę.

Na początku jeśli zdecydujecie się na wykupienie diety to radzę trzymać się jej w 100% przez pierwsze miesiące, a potem jak juz efekty będą zadowalające bawić się w kombinowanie.

Może kogoś ten tekst zmotywuje do kupienia diety z Fabryki Siły , a jeśli nie to przynamniej macie insiracje na fajne kolacje.

 

Smacznego gotowania!

Martyna

2 komentarze:

  1. Jak patrzę na te pyszne propozycje, to totalnie tęsknię za czasami, kiedy nie miałam insulinooporności :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy przepisami ale świetna sylwetka - godna pozazdroszczenia - gratulacje!

    OdpowiedzUsuń