Etykiety

wtorek, 13 lipca 2021

Jak zrobić fit kurczaka? Szarpany kurczak

Szarpany kurczak


 

 Dziś przepis obiadowy, dla tych, którym znudziła się już fit pierś kurczaka w klasycznym wydaniu. Szarpany kurczak jest równiez fit, ale podany w innej formie jest fajną odskocznią od tradycyjnej piersi z kurczaka smażonej czy duszonej. Najlepsze jest to, że możemy takiego szarpanego kurczaka zrobić z resztek kurczaka, które zostały z obiadu. Podam Wam dwa sposoby przygotowania takiego kurczaka.


Składniki:

Pierś z kurczaka lub indyka - polecam zrobić większą ilość

Oliwa z oliwek

ulubione przyprawy, u mnie przyprawa na grilla i wędzona papryka 


Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ok.30 min. Im dłużej gotujemy tym lepiej będzie się "szarpał" i będzie delikatniejszy. Wyciągamy ugotowanego kurczaka do przestygnięcia. Szarpiemy ugotowane mięso za pomocą dwóch widelców. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy naszego poszarpanego kurczaka, doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy razem dosłownie chwilkę do wymieszania skłądników. Gotowe!


Druga opcja to zrobienie takiego kurczaka/indyka z resztek z obiadu. Jeśli został nam smażony/duszony kurczak z obiadu po prostu szarpiemy go na kawałeczki i gotowe.



Szarpany kurczak do czego użyć ? 

Do czego można użyć takiego kurczaka:

 

-do obiadu np. z ryżem, kaszą, makaronem

-do tortilli

-do kanapek

 -do wytrawnych omletów, naleśników

 

Jeśli szukasz innych niebanalnych przepisów obiadowych zajrzyj tu:

 FIT MIELONE Z INDYKA 

VEGE MIELONE Z SOCZEWICY 

OBIADOWY BOWL 

 

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz