Szarpany kurczak
Dziś przepis obiadowy, dla tych, którym znudziła się już fit pierś kurczaka w klasycznym wydaniu. Szarpany kurczak jest równiez fit, ale podany w innej formie jest fajną odskocznią od tradycyjnej piersi z kurczaka smażonej czy duszonej. Najlepsze jest to, że możemy takiego szarpanego kurczaka zrobić z resztek kurczaka, które zostały z obiadu. Podam Wam dwa sposoby przygotowania takiego kurczaka.
Składniki:
Pierś z kurczaka lub indyka - polecam zrobić większą ilość
Oliwa z oliwek
ulubione przyprawy, u mnie przyprawa na grilla i wędzona papryka
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ok.30 min. Im dłużej gotujemy tym lepiej będzie się "szarpał" i będzie delikatniejszy. Wyciągamy ugotowanego kurczaka do przestygnięcia. Szarpiemy ugotowane mięso za pomocą dwóch widelców. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy naszego poszarpanego kurczaka, doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy razem dosłownie chwilkę do wymieszania skłądników. Gotowe!
Druga opcja to zrobienie takiego kurczaka/indyka z resztek z obiadu. Jeśli został nam smażony/duszony kurczak z obiadu po prostu szarpiemy go na kawałeczki i gotowe.
Szarpany kurczak do czego użyć ?
Do czego można użyć takiego kurczaka:
-do obiadu np. z ryżem, kaszą, makaronem
-do tortilli
-do kanapek
-do wytrawnych omletów, naleśników
Jeśli szukasz innych niebanalnych przepisów obiadowych zajrzyj tu:
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz