Etykiety

piątek, 12 stycznia 2024

ORKISZOWY CHLEB NA ZAKWASIE LOW FODMAP - ŁATWY PRZEPIS

 ORKISZOWY CHLEB NA ZAKWASIE LOW FODMAP - ŁATWY PRZEPIS


Czy chleb orkiszowy na zakwasie jest low fodmap?

Dziś przepis, który na pewno przyda się chlebożercom cierpiącym na sibo i będącym w pierwszej fazie diety low fodmap - orkiszowy chleb na zakwasie low fodmap. Ponieważ pieczywo 100% orkiszowe na bazie zakwasu jest dozwolone na tej diecie śmiało możecie po niego sięgnąć. Warto jednak pamiętać, że maksymalna ilość na jedne posiłek to 2 kromki ;)

         Zakwas na chleb orkiszowy low fodmap

Do zrobienia chleba potrzebny jest ZAKWAS. On również musi być zrobiony na mące orkiszowej. Jeśli nie chcesz się kilka dni męczyć ze zrobieniem swojego zakwasu to można kupić słoiczek zakwasu na allegro za ok 15 zł. Nieraz korzystałam i polecam. Zakwas przychodzi świeżutki do paczkomatu na drugi dzień. Jeśli chcesz zrobić zakwas sam to w internecie znajdziesz bez problemu przepis.

(podane ilości są na DWA bochenki chleba)

1 Etap: ZACZYN

Składniki:

  • Zakwas – 200 g  
  • Ciepła (nie gorąca) woda - 600 ml
  • Mąka orkiszowa grubo mielona typ 1800 – 200g
  • Mąka orkiszowa typ 750 - 200g
Wyjmujemy zakwas z lodówki (można go tam przechowywać do 2 tygodni w słoiczku przykrytym wieczkiem). Wlewamy cały zakwas do garnka. Dodajemy do zakwasu obie mąki i ciepłą wodę i dokładnie mieszamy.
Garnek przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na kilka godzin (6-10h). Można też włożyć garnek do piekarnika ustawionego na 35 st. Można ten etap zaplanować na noc, a do pieczenia chleba przystąpić rano.

2 Etap: PIECZENIE CHLEBA ORKISZOWEGO NA ZAKWASIE LOW FODMAP

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej 1800
  • 400 g mąki orkiszowej typ 750 
  • 600 ml ciepłej wody
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżki soli
Kiedy nasz zaczyn jest gotowy (lekko spieniony po kilku godzinach) odlewamy z niego 200 g zakwasu do następnego pieczenia i przechowujemy w lodówce w słoiczku. 

Do reszty zakwasu stopniowo dodajemy kolejne porcje mąki i ciepłej wody, ziarna, sól i wyrabiamy ok. 10 min. Ja robię to robotem, ale można też ręcznie. 

Wlewamy gotową masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie na 2-3 h pod ściereczką w cieple, aby chleb nieco urósł. Po tym czasie wkładamy chleb do ZIMNEGO piekarnika i nastawiamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy chleb 60 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy chleb z piekarnika i z foremek oraz z papieru do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia metalową kratkę (żeby nie zapocił się od spodu).

Wiem, że na początku pieczenie takiego chleba wydaje się skomplikowane, ale po kilku razach będziecie to już robić z zamkniętymi oczami :)

Jadłospisy LOW FODMAP:


Jeśli jesteście na diecie low fodmap, ale macie problem ze skomponowaniem posiłków i czujecie się zagubieni to polecam JADŁOSPISY LOW FODMAP. Są do wyboru opcje kaloryczne 1600 i 1800 kcal:





Dla tych, którzy chcą na low fodmap cieszyć się słodyczami polecam ebooka z DESERAMI LOW FODMAP:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz