ORKISZOWY CHLEB NA ZAKWASIE LOW FODMAP - ŁATWY PRZEPIS
Czy chleb orkiszowy na zakwasie jest low fodmap?
Dziś przepis, który na pewno przyda się chlebożercom cierpiącym na sibo i będącym w pierwszej fazie diety low fodmap - orkiszowy chleb na zakwasie low fodmap. Ponieważ pieczywo 100% orkiszowe na bazie zakwasu jest dozwolone na tej diecie śmiało możecie po niego sięgnąć. Warto jednak pamiętać, że maksymalna ilość na jedne posiłek to 2 kromki ;)
Zakwas na chleb orkiszowy low fodmap
Do zrobienia chleba potrzebny jest ZAKWAS. On również musi być zrobiony na mące orkiszowej. Jeśli nie chcesz się kilka dni męczyć ze zrobieniem swojego zakwasu to można kupić słoiczek zakwasu na allegro za ok 15 zł. Nieraz korzystałam i polecam. Zakwas przychodzi świeżutki do paczkomatu na drugi dzień. Jeśli chcesz zrobić zakwas sam to w internecie znajdziesz bez problemu przepis.
(podane ilości są na DWA bochenki chleba)
1 Etap: ZACZYNSkładniki:
- Zakwas – 200 g
- Ciepła (nie gorąca) woda - 600 ml
- Mąka orkiszowa grubo mielona typ 1800 – 200g
- Mąka orkiszowa typ 750 - 200g
Garnek przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na kilka godzin (6-10h). Można też włożyć garnek do piekarnika ustawionego na 35 st. Można ten etap zaplanować na noc, a do pieczenia chleba przystąpić rano.
- 400 g mąki orkiszowej 1800
- 400 g mąki orkiszowej typ 750
- 600 ml ciepłej wody
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżki soli
Chleb orkiszowy na zakwasie low fodmap brzmi jak wybawienie dla osób, które muszą być ostrożne z dietą. Dzięki takim przepisom można cieszyć się smakiem chleba, nie martwiąc się o potencjalne skutki zdrowotne. Dzięki za podzielenie się tym przepisem i za sugestie dotyczące zakupu lub przygotowania własnego zakwasu.
OdpowiedzUsuń