Etykiety

poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Pomysł na wege obiad: mielone z soczewicy

Pomysł na wege obiad: mielone z soczewicy

   

 Hej! Dzis propozycja dla osób ograniczających mięso w diecie. Ja sama staram się jeść mięso nie częściej niż 3 razy w tygodniu i wtedy z pomoca przychodzą takie właśnie przepisy. Takie kotlety smakują naprawdę fajnie i są całkiem dobrą namiastką mielonego. Polecam spróbować!

Składniki (na 2 porcje - ok. 10 kotletów):

 

130g soczewicy zielonej

1 jajko

40 g mąki gryczanej lub pszennej 

10 g oleju rzepakowego

1 cebula - 60g

 

Makro i kaloryczność 10 kotletów :  

789 Kcal 

Białko - 45 

Węglowodany - 114

Tłuszcze - 18  


Zaczynam od ugotowania soczewicy wg. przepisu na opakowaniu (polecam lekko rozgotować - kotlety lepiej się lepią). W międzyczasie kiedy soczewica się gotuje pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić na połowie oleju. Do ostygniętej soczewicy dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko, mąkę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na pozostałym oleju z dwóch stron aż będą rumiane.

 



Do obiadu smakują naprawdę dobrze, ale wyjątkowo pyszne były na drugi dzien kiedy zjadłam je w kanapce w towarzystwie warzyw i z odrobiną sosu do hamburgerów - polecam Wam też taki sposób.

Jeśli szukacie innych pomysłów na obiady odsyłam tu:


VEGE Pomidorowy makaron z ciecierzycą i serem

Obiadowy Bowl 

VEGE Szakszuka z grzankami z awokado 

VEGE Ciecierzyca w sosie pomidorowo - pieczarkowym 

 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz