Pomysł na wege obiad: mielone z soczewicy
Hej! Dzis propozycja dla osób ograniczających mięso w diecie. Ja sama staram się jeść mięso nie częściej niż 3 razy w tygodniu i wtedy z pomoca przychodzą takie właśnie przepisy. Takie kotlety smakują naprawdę fajnie i są całkiem dobrą namiastką mielonego. Polecam spróbować!
Składniki (na 2 porcje - ok. 10 kotletów):
130g soczewicy zielonej
1 jajko
40 g mąki gryczanej lub pszennej
10 g oleju rzepakowego
1 cebula - 60g
Makro i kaloryczność 10 kotletów :
789 Kcal
Białko - 45
Węglowodany - 114
Tłuszcze - 18
Zaczynam od ugotowania soczewicy wg. przepisu na opakowaniu (polecam lekko rozgotować - kotlety lepiej się lepią). W międzyczasie kiedy soczewica się gotuje pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić na połowie oleju. Do ostygniętej soczewicy dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko, mąkę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na pozostałym oleju z dwóch stron aż będą rumiane.
Do obiadu smakują naprawdę dobrze, ale wyjątkowo pyszne były na drugi dzien kiedy zjadłam je w kanapce w towarzystwie warzyw i z odrobiną sosu do hamburgerów - polecam Wam też taki sposób.
Jeśli szukacie innych pomysłów na obiady odsyłam tu:
VEGE Pomidorowy makaron z ciecierzycą i serem
VEGE Szakszuka z grzankami z awokado
VEGE Ciecierzyca w sosie pomidorowo - pieczarkowym
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz