Etykiety

wtorek, 6 kwietnia 2021

Pomidorowy makaron z ciecierzycą i serem

 Pomidorowy makaron z ciecierzycą i serem

Hej. Dzisiaj będzie przepis obiadowy. Zdrowa wersja słynnego, amerykańskiego mac'n'cheese. W mojej wersji z passatą pomidorową i ciecierzycą - czyli zdrowy obiad w wersji vege.

 


Pomidorowy makaron z ciecierzycą i serem

Składniki (na 1 porcję):

 

Cebula 60g

Czosnek 5g

Oliwa z oliwek 10g

Makaron np. małe muszelki albo małe rurki 80g

Passata pomidorowa 140g

Ciecierzyca z puszki 60g

Parmezan 10g

Brokuł 100g

 

Cebulę siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z oliwą i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy ok 2 minuty do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Brokuła podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente.

Do garnka dodajemy passate i szklankę wody. Kiedy sos zacznie się gotować wrzucamy makaron. Gotujemy do miękkości makaronu.

Do gotowego makaronu dodać ciecierzycę z puszki i ugotowanego brokuła. Można doprawić gałką muszkatołową. Całość posypać parmezanem.

Makro i kaloryczność :

566 kcal 

B - 22 / W - 81 / T - 15 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz