Pomidorowy makaron z ciecierzycą i serem
Hej. Dzisiaj będzie przepis obiadowy. Zdrowa wersja słynnego, amerykańskiego mac'n'cheese. W mojej wersji z passatą pomidorową i ciecierzycą - czyli zdrowy obiad w wersji vege.
Pomidorowy makaron z ciecierzycą i serem
Składniki (na 1 porcję):
Cebula 60g
Czosnek 5g
Oliwa z oliwek 10g
Makaron np. małe muszelki albo małe rurki 80g
Passata pomidorowa 140g
Ciecierzyca z puszki 60g
Parmezan 10g
Brokuł 100g
Cebulę siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z oliwą i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy ok 2 minuty do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Brokuła podziel na małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente.
Do garnka dodajemy passate i szklankę wody. Kiedy sos zacznie się gotować wrzucamy makaron. Gotujemy do miękkości makaronu.
Do gotowego makaronu dodać ciecierzycę z puszki i ugotowanego brokuła. Można doprawić gałką muszkatołową. Całość posypać parmezanem.
Makro i kaloryczność :
566 kcal
B - 22 / W - 81 / T - 15
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz