Vege obiad: ryż z ciecierzycą w sosie pomidorowo - pieczarkowym
Dziś szybki przepis na vege obiad. Staram się przynajmniej 3 razy w tygodniu nie jeść mięsa i wtedy wymyślam takie kreatywne przepisy jak ten. Ciecierzyca jest świetnym vege źródłem białka, pamiętajcie jednak, że ma też sporo węglowodanów i trzeba wtedy odjąć sobie trochę ryżu czy co tam macie na talerzu, jeśli chcecie pilnować makrosów.
Makro 567 kcal B 19 /W 83 / T 13
Składniki:
- 80 g gotowanej ciecierzycy
- 60 g ryżu basmati
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g czosnku - 1 ząbek
- 100 g pieczarek
-200 ml passaty pomidorowej
-10 g parmezanu
-pieprz, sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie i wędzona papyka
Przygotowanie :
Zaczynamy od sosu. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i przeciskamy do niej czosnek i dodajemy zioła włoskie. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pieczarkę. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy chwilę. Dodajemy pomidorową passatę i wszystkoo smażymy razem jeszcze 3 min. Sos gotowy.
Na małej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i dorzucamy odsączoną ciecierzycę. Posypujemy papryką wędzoną i dosłownie 2 min podsmażamy, żeby ciecierzyca zyskała trochę chrupkości.
Ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu wykładamy na talerz. Polewamy sosem, na wierzch dajemy ciecierzycę i posypujemy całość parmezanem.
Gotowe :)
Przepis jest dużą modyfikacją przepisu z Fabryki Siły. Jeśli chcecie kupić naprawdę fajną dietę online to bardzo ich polecam.
Jeśli na poważnie myślicie o diecie z Fabryki to polecam Wam do poczytania jeszcze te dwa wpisy.
Tutaj wpis o tym jak wyglądają śniadania na diecie z Fabryki Siły.
A tutaj jak wygląda obiad z Fabryki Siły.
Uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci i zawsze mam słoiczek w spiżarni!
OdpowiedzUsuń