Domowy obiad w wersji fit czyli fit mielone z indyka
Dziś będzie przepis obiadowy, fit wersja tradycyjnego polskiego obiadu - mielone z ziemniaczkami. Wiele razy mówiłam o tym, że nie mogłabym żyć bez normalnego jedzenia. Ryż z brokułem i kurczakiem dzień w dzień to nie dla mnie. Jeśli chodzi o obiady to najczęściej wpadają u mnie właśnie zdrowsze wersje tradycyjnych obiadów.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na superowe mielone z mięsa z piersi indyka i z cukinią z piekarnika. Przepis spontanicznie wymyślony przeze mnie i zainspirowany kawałkiem cukinii w lodówe, który trzeba było szybko zużyć.
Składniki: (na 6 dużych kotletów)
250g mięsa mielonego z piersi indyka
80g cukinii
1 jajko - 60g
80g cebuli
10g oliwy z oliwek plus do posmarowania blachy
15g bułki tartej plus do obtoczenia kotletów
sól, pieprz
Domowy obiad w wersji fit czyli fit mielone z indyka
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oliwie. Cukinię zetrzec na tarce o grubych oczkach, posolic i odstawić na chwilę aż puści wodę. Mięso mielone wymieszac z jajkiem, odciśniętą z wody startą cukinią, dodać soli i pieprzu oraz usmażoną cebulkę i bułkę tartą. Dokładnie połączyć składniki w masę na kotlety.
Blachę w piekarniku wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarować oliwą miejsca gdzie będziemy układac kotlety. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i układamy na wysmarowanej blasze. Pieczamy w 190 st ok. 30 min. W połowie czasu pieczenia odwracamy kotlety.
Podajemy z ziemniakami i jakąs surówką lub sałatką, lub jak na zdjęciu z pieczarkami.
Mielone wychodzą pyszne, soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Jeśli chcecie więcej przepisów na domowe obiady w wersji fit to zapraszam tu:
MAKARON Z CAMEMBERTEM I BROKUŁEM
Smacznego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz