Szakszuka z grzankami z awokado
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moją szakszukę - pełnowartościowy, pyszny obiad, który można zrobić wtedy gdy dysponujemy bardzo małą ilością czasu. Wystarczy 10 min, jajka, chleb i pomidory i obiad jest gotowy. A jak macie do tego jeszcze awokado i paprykę to będzie wersja lux :)
Potrzebujemy:
250 g pomidorów w puszcze lub świeżych
100 g papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
2 jajka - 120g
5 ml oliwy z oliwek
Chleb pełnoziarnisty 80g
Awokado 40g
Ulubione przyprawy: u mnie sól, pieprz, papryka wędzona, bazylia
Na oliwie lekko podsmażamy czosnek, od razu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w paski paprykę. Dodajemy przyprawy i na dość mocnym ogniu podsmażamy całość ok 5 min nie mieszając.
W międzyczasie tostujemy kromki chleba na suchej patelni. Dajemy na kanapki awokado i doprawiamy pieprzem.
Robimy na patelni 2 dołki i wbijamy w nie jajka. Zmniejszamy ogien, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy tak 4 minuty. Po tym czasie z jajek po nacięciu powinno wypływać płynne żółtko.
Taki obiad jest pełnowartościowym fit obiadem, jest szybki, pyszny i ma nieco mniej niż 600 kcal. Moim zdaniem idealna opcja na obiad i można ją robić w wielu wariantach. Ja następnym razem dodam jeszcze cebulę.
Inny przepis na super fit obiad znajdziecie tutaj - Fit Wołowina z Makaronem
A jeśli szukacie więcej przepisów to zapraszan na mój Insta - @fitjestproste
Smacznego!
Super post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta