Orientalna wołowina z makaronem z brązowego ryżu
Tak naprawdę możecie do niej dorzucić każde warzywa. Pasują tez kiełki fasoli mung, kiełki bambusa, cebula dymka, mini kukurydze, fasolka szparagowa, groszek cukrowy. Mięso tez możecie podmienić na schab, kurczaka , indyka. Makaron możecie zamienić na inny np. chow mein, możecie go tez zamienić na ryż. Także co kto ma w kuchni i co lubi z tego robi :)
Przepis na 2 porcje:
Składniki:
300 g wołowiny (np. polędwica wołowa)
1 mała papryka żółta
1 mała papryka czerwona
pół marchewki
150 g brokuła podzielonego na małe różyczki
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
starty kawałek świeżego imbiru
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
szczypta przyprawy chilli (u nas tajskie chilli w płatkach)
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Orientalna wołowina z makaronem przygotowanie
Na oleju sezamowym smażymy warzywa do miękkości (max 5 min). Dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu całość jeszcze 5 min. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem.
Taki przepis to fajna odskocznia od codziennej diety :)
Inny fajny przepis na orientalną wołowinę znajdziecie tutaj - orientalna wołowina z makaronem ryżowym
SUper
OdpowiedzUsuń