JOGURTOWIEC ZE SKYRÓW Z GALARETKĄ
Jeśli lubicie desery na zimno w stylu sernikowym to ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Dodatkowo ma dużą zawartość białka, mało tłuszczu i może być zrobiony w wersji bezcukrowej. Jedyny minus tego jogurtowca to to, że trzeba czekać aż stężeje w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi 8 takich kosteczek, można śmiało trzymać go do tygodnia w lodówce i się nie zepsuje.
Składniki na jogurtowiec ze skyrów z galaretką:
👉300 g skyr waniliowy
👉400 g jogurt grecki 0%
👉2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła
👉2 galaretki bez cukru (u mnie agrestowa i poziomkowa)
👉16 herbatników (można dostać bez cukru, u mnie jednak są zwykłe z cukrem)
👉3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
Jak zrobić jogurtowiec ze skyrów z galaretką:
Na początku robimy galaretki. Każdą robimy rozpuszczając w 250 ml wrzątku i odstawiamy do stężenia. Jeśli nie mają cukru nie zapomnijcie czymś ich dosłodzić.
Jogurt grecki mieszamy ze skyrami i syropem klonowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Stężałe galaretki kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Formę 20 na 25 cm wykładamy herbatnikami i wylewamy na nie masę. Na górę układamy herbatniki. Całość trzymamy w lodówce 12 h do stężenia.
Makro jogurtowca ze skyrów z galaretką:
Makro całości:
1090 kcal
B 100g
W 128g
T 19
Makro jednej porcji (1/8):
136 kcal
B 12,5
W 16
T 2,3
Dla fanów sernika proponuję jeszcze KLASYCZNY FIT SERNIK
Kliknij w zdjęcie po przepis: 👇
👇
Więcej przepisów na fit desery znajdziesz w ebooku DESERY NA DIECIE
👇
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz