Etykiety

wtorek, 2 listopada 2021

Prosty pełnoziarnisty chleb na drożdżach

 Prosty pełnoziarnisty chleb na drożdżach

prosty pełnoziarnisty chleb na drożdżach

Lubicie domowe wypieki? Piekliście kiedyś własny chlebek? Kto nigdy nie jadł domowego chleba ten nie wie jak smakuje chleb :) Nie wiem czemu utarło się, że pieczenie własnego chleba jest trudne. Zrobienie prostego pełnoziarnistego chleba na drożdżach to kwestia 10 minut roboty plus czas pieczenia. Jeśli masz robota, który wymiesza ciasto to nawet nie ubrudzisz sobie rąk. 

Upieczenie własnego chleba to coś co można zrobić pomiędzy rozpakowywaniem zmywarki, a nastawianiem wody na herbatę. Mówię poważnie. Chleb na zakwasie wymaga pewnej wprawy i trochę więcej czasu, ale prosty pełnoziarnisty chleb na drożdżach zrobi każdy.


Zalety domowego chleba pełnoziarnistego na drożdżach:

- Jest pyszny. Bez porównania z tymi z marketów czy nawet z piekarni.

- Wiesz co w nim jest. Domowy chleb to w zasadzie tylko zakwas lub drożdże, mąka, woda i sól. Można też dodać ziarna, dodatki wymyślamy sami. W takim chlebie nie znajdziesz konserwantów i spulchniaczy.

- Nie psuje się. Domowy chleb w całej mojej historii 10 lat pieczenia nigdy mi się nie zepsuł. Taki chleb nie pleśnieje, tylko wysycha. 

- Szybko się robi. 1,5 h z czasem pieczenia i na Twoim stole jest już chrupiący i ciepły domowy chleb.

- Robi się sam. Twoja praca to wrzucenie 5 składników do masy miksera i potem przelanie masy do foremki.

- wszystkie składniki kupisz w markecie typu biedronka czy lidl.


Mam nadzieję, że teraz nie masz już wątpliwości, że warto upiec swój pierwszy prosty chleb pełnoziarnisty na drożdżach.

 

Składniki na prosty pełnoziarnisty chleb na drożdżach: (na 1 bochenek)

400 g mąka orkiszowa pełnoziarnista (np. typ 1800)

100g mąka pszenna lub orkiszowa chlebowa (np. typ 750)

500 ml ciepłej wody

16g suchych drożdży (2 torebki po 7 lub 8 gram)

1 łyżka soli

opcjonalnie ziarna: np. siemię lniane, słonecznik lub dynia

prosty pełnoziarnisty chleb na drożdżach

 

Jak zrobić prosty pełnoziarnisty chleb na drożdżach:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy końcówką do ciasta drożdżowego ok 10 min. Można to zrobić ręcznie. Po tym czasie ciasto będzie dość lejące. 

Wkładamy wyrobione ciasto (ja wkładam je w tej misie, w której się wyrabiało) do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na ok.30 min przykryte ściereczką. Można też odłożyć miskę w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować i masa powinna mocno urosnąć. 

Przekładamy masę do foremki na chleb, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240st. 

Wkładamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i ustawiamy czas na 5 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 st i pieczemy jeszcze 45 min. Po tym czasie gotowy chleb można od razu wyjąć z piekarnika i umieścić na metalowej kratce do wystudzenia.

Bardzo polecam zjedzenie jeszcze ciepłej piętki takiego chleb z masłem. Niebo. Nigdy już nie kupicie pieczywa w sklepie!

prosty pełnoziarnisty chleb na drożdżach
 
Taki chleb możecie wykorzystać np. do przepisu SZAKSZUKA Z GRZANKAMI 
 
A tutaj możecie ZA DARMO pobrać ebooka FIT KANAPKI 12 PRZEPISÓW, które wyczarujecie na bazie takiego właśnie prostego pełnoziarnistego chleba na drożdżach.
 
 
Udanych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz