Zapieczona jesienna owsianka z figą, śliwką i kruszonką orzechową
Dziś na bloga wpada jesienne komfort food. Jesień to dla mnie gruszki, śliwki, figi i zapiekane aromatyczne owsianki czy jaglanki. Jesienią zawsze staram się zjeść śniadanie na ciepło. Kiedy mam więcej czasu rano decyduję się na zapieczoną w piekarniku owsiankę.
Składniki na jesienną owsiankę z figą, śliwką i kruszonką orzechową:
50 g płatków owsianych lub jaglanych
1 jajko
1/2 banana
szczypta cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 figa
1 śliwki
Na orzechową kruszonkę:
15 g masła orzechowego
20g mąki gryczanej lub innej
5 ml syropu klonowego lub inny słodzik
Mieszamy wszystkie składniki oprócz owoców i przelewamy do naczynia do zapiekania. W owsiankę wciskamy kawałki figi i śliwek. Kruszonkę przygotowujemy rozcierając w palcach składniki. Posypujemy owsiankę kruszonką. Zapiekamy 30 minut w 180 st.
Jeśli lubicie zapiekane śniadania zapraszam na ZAPIECZONĄ OWSIANKĘ Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ.
Po przepisy z wyliczonym makro i kalorycznością zapraszam na Instagrama. W najnowszym poście znajdziecie 3 JESIENNE ŚNIADANIA Z PIECA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz