Przepis na fit ciasto brzoskwiniowe
Minęło trochę czasu odkąd na blogu pojawił się przepis na jakiś zdrowy wypiek. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne i zdrowe Fit Ciasto Brzoskwiniowe. Idealne comfort food na nadchodzące chłodne, jesienne dni. Ciasto jest aromatyczne, pyszne, zdrowe i do tego ma sporą zawartość białka co nie jest bez znaczenia dla trzymających zdrową dietę. Takich osób mam nadzieję jest tu dużo :)
Takie fit ciasto sprawdzi się jako deser do kawy, ale też jako śniadanie, kolacja, lub drugie śniadanie, które możemy zabrać do pracy w lunchboxie. Owoce możemy podmieniać w zależności od upodobań. Polecam wypróbować jeszcze ze śliwkami lub z bananami.
Jak zrobić fit ciasto brzoskwiniowe?
Składniki:
Mąka pełnoziarnista 100g
Jajko 1 szt
Serek wiejski wysokobiałkowy 200g
Gałka muszkatołowa 2g
Mleko lub woda ok. 30ml
Brzoskwinia 200g
Jabłko lub mus jabłkowy 150g
Migdały 8g
Olej do wysmarowania formy 2g
Dokładne wykonanie możecie zobaczyć na naszym kanale YouTube: FIT CIASTO BRZOSKWINIOWE. Jeśli komuś nie chce się oglądać to podaję sposób wykonania ciasta poniżej:
Serek wiejski miksujemy na gładko. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę, jajko i gałkę muszkatołową i ponownie miksujemy. Jeśli masa jest za gęsta możemy dodać wodę lub mleko.
Połowę powstałej masy wykładamy na spód formy. Formę możemy posmarować wcześniej tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na warstwę ciasta wykładamy mus jabłkowy lub jabłka pokrojone w plastry, brzoskwinie, posypujemy migdałami i przykrywamy kolejną warstwą ciasta tworząc kratkę.
Pieczemy w 175 st. przez ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz