Hej :) Dziś kolejna część fit ulubieńców tygodnia. W tej serii prezentuje zdrowe fit dania. Mam nadzieje, że moje
ulubione posiłki ostanich dni przypadną komuś do gustu i ktos skorzysta
z przepisów. Ogólnie mam tak, że jak coś mi zasmakuje, to mam na to potem fazę przez dobrych kilka tygodni. Tak jest w przypadku owsianki budyniowej, która była tu już kilka razy, ale do tej pory mi się nie znudziła i w każdej wersji smakuje dla mnie inaczej, ale tak samo pysznie. Myśle, że łasuchom przypadnie tez do gustu ciasto brzoskwiniowe. Oto przepisy:
SAŁATKA Z GRUSZKĄ I SEREM
Nigdy jakoś nie ufałam takim dziwnym połączeniom smakowym, ale ta sałatka skradła moje podniebienie. Możecie do niej użyć ulubionego sera. Pasuje prawie każdy oprócz zwykłego żółtego. Mnie najbardziej smakuje z mozzarellą, serem pleśniowym, zgrillowanym halloumi lub fetą.
Składniki:
Szpinak liście ok. 20g
Gruszka 1 szt.
Migdały 12g
Ser np. mozzarella 40g
Składniki wkładamy do miseczki i zajadamy. Można skropic cytryną lub syropem klonowym czy miodem.
KANAPKA Z SZARPANYM KURCZAKIEM I AWOKADO
Składniki:
Kurczak/ Indyk - pierś
Pieczywo pełnoziarniste
Awokado
Ulubione przyprawy
Takiego szarpanego kurczaka możemy przygotować więcej na kilka dni i do różnych dań. Nadaje się do kanapek, do sałatek, do obiadu, do tortilli. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie ok. 30 min, aż będzie na tyle miękka, że rozpada sie pod widelcem. Ugotowaną pierś doprawiamy ulubionymi przyprawami - u mnie papryka słodka i czosnek, szarpiemy za pomocą dwóch widelców. Do kurczaka można dodać też trochę oliwy, żeby nie był suchy. Podajemy na kanapce z awokado.
BUDYNIOWA JAGLANKA Z MUSLI I ŚLIWKĄ
Składniki:
Płatki jaglane lub owsiane 40g
Syrop klonowy 10g
Budyń waniliowy 20g
Mleko 2% - 250 ml
Śliwki
Masło orzechowe 5g
Musli czekoladowe 10g
Płatki zalewamy połową mleka, dodajemy syrop klonowy i gotujemy. Do reszty mleka dodajemy bydyń i mieszamy. Wlewamy mleko z budyniem do gotujących się płatków i mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Podajemy ze śliwką, musli i masłem orzechowym.
FIT PLACEK BRZOSKWINIOWY
Taki placek to super przekąska do popołudniowej kawy, albo fajne śniadanie na słodko. Jeden kawałek tego cuda ma tylko 93 kcal i jest bogaty w białko. Możecie dowolnie wymieniać w nim owoce wedle swoich upodobań. Dobrze smakuje też ze śliwkami.
Ciasto brzoskwiniowe 9 kawałków – 1 kawałek - 93 kcal
Całość: 838 kcal , B: 51, W:101, T: 22
Składniki:
Mąka pełnoziarnista 100g
Jajko 1 szt – 60g
Serek wiejski wysokobiałkowy 200g
Gałka muszkatołowa 2g
Mleko 1,5 % lub woda 30ml
Brzoskwinia 200g
Jabłko 150g
Migdały 8g
Olej do wysmarowania formy 2g
Sposób wykonania znajdziecie na naszym kanale YouTube TUTAJ
Mam nadzieje, że przepisy przypadną Wam do gustu. Smacznego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz