Jak zrobić domową granolę?
Zrobienie domowej granoli jest dziecinnie proste. Dzisiaj opiszę Wam moje patenty na granolę i podam kilka poglądowych przepisów.
Po pierwsze granolę można zrobić w 5 min. Ja robię ją na patelni, a nie w piekarniku co zaoszczędza mnóstwo czasu. Piekarnik odpalam tylko jeśli chcę zrobić ilość hurtową.
Czego potrzebujesz?
Płatki:
Moje ulubione to orkiszowe, ale większość przepisów na granolę zawiera płatki owsiane. Można też wykorzystać jęczmienne, żytnie, jaglane, kukurydziane.
Orzechy i Nasiona:
Do moich ulubionych należą orzechy włoskie, brazylijskie, migdały. Do granoli można też dać nasiona chia, pestki dyni, słonecznik czy wiórki kokosowe. Możemy użyć też masła orzechowego lub migdałowego.
Bakalie i suszone owoce:
Moi faworyci to suszone śliwki, rodzynki i daktyle. Popularne w granoli są też suszone owoce takie jak np. jabłka czy banany. Najlepiej jednak przygotować je samemu np. w suszarce do grzybów by mieć pewność, że nie są dosładzane. Pamiętajcie też, że bakalie to kaloryczny składnik, nawet, jeśli nie zawierają dodatku cukru.
Tłuszcz:
Można pominąć, ale ja lubię dodać chociaż łyżeczkę oleju kokosowego lub ewentualnie masła. Nadaje to granoli chrupkości.
Słodzidło:
Możemy dodać miód (pamiętając, że traci cenne składniki odżywcze w wysokiej temperaturze), ksylitol, erytrytol, syrop daktylowy czy klonowy. Czasem warto dodać szczyptę soli dla podbicia smaku słodkiego. Ciekawym pomysłem jest też dodanie posiekanej gorzkiej czekolady na sam koniec.
Przyprawy:
Wygrywa cynamon, ale ja lubię dodać też kardamon czy imbir. Fajna będzie dobrej jakości przyprawa do piernika. Można też zetrzeć skórkę pomarańczy czy szczyptę chilli.
Jak zrobić domową granolę:
Wszystkie składniki umieszczamy na patelni, podgrzewamy na małym ogniu aż składniki obkleją się słodzidłem i ewentualnie użytym tłuszczem.
Taką granolę można dość długo przechowywać w zamkniętym pojemniku i dosypywać do owsianek czy jogurtów.
Do czego dodawać domową granolę?
Do jogurtu, owsianki, można nia posypać omlet na słodko, albo podjadać samą lub ze świeżymi owocami.
Przykładowe przepisy:
Granola orzechowa:
40 g płatków orkiszowych
10 g orzechów brazylijskich🌰
10 g migdalow
5 g wiorkow kokosowych🥥
10 g pestek dyni
10 g miodu
Cynamon
Wszystko podgrzewamy krótko na patelni.
Granola bakaliowa:
40 g płatków owsianych
20 g suszonych śliwek pokrojonych na kawałki
10 g suszonych daktyli
10 g rodzynek
10 g syropu klonowego
5 g masła
Wszystko podgrzewamy krótko na patelni.
Granola białkowa:
Super granola z dużą zawartością białka na zaprzyjaźnionym blogu GRANOLA BIAŁKOWA. Przepis jest na całą blachę, ale możecie zrobić mniejszą ilość na patelni.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do własnej granoli w 3 minuty.
Najpierw spróbuję zrobić mniejszą ilość żeby zobaczyć jak wyjdzie, a później zobaczymy jak z blachą wyjdzie.
OdpowiedzUsuńwartościowy wpis na tym blogu!
OdpowiedzUsuńfajny artykuł, będę tu wracać
OdpowiedzUsuńŚwietnie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuń