Etykiety

piątek, 1 stycznia 2021

Jak zrobić domową granolę?

 Jak zrobić domową granolę?

Zrobienie domowej granoli jest dziecinnie proste. Dzisiaj opiszę Wam moje patenty na granolę i podam kilka poglądowych przepisów.


 

Po pierwsze granolę można zrobić w 5 min. Ja robię ją na patelni, a nie w piekarniku co zaoszczędza mnóstwo czasu. Piekarnik odpalam tylko jeśli chcę zrobić ilość hurtową.


Czego potrzebujesz?

 

Płatki:

Moje ulubione to orkiszowe, ale większość przepisów na granolę zawiera płatki owsiane. Można też wykorzystać jęczmienne, żytnie, jaglane, kukurydziane.

 

Orzechy i Nasiona:

 Do moich ulubionych należą orzechy włoskie, brazylijskie, migdały. Do granoli można też dać nasiona chia, pestki dyni, słonecznik czy wiórki kokosowe. Możemy użyć też masła orzechowego lub migdałowego.

 

Bakalie i suszone owoce:

Moi faworyci to suszone śliwki, rodzynki i daktyle. Popularne w granoli są też suszone owoce takie jak np. jabłka czy banany. Najlepiej jednak przygotować je samemu np. w suszarce do grzybów by mieć pewność,  że nie są dosładzane. Pamiętajcie też, że bakalie to kaloryczny składnik, nawet, jeśli nie zawierają dodatku cukru.


Tłuszcz:

Można pominąć, ale ja lubię dodać chociaż łyżeczkę oleju kokosowego lub ewentualnie masła. Nadaje to granoli chrupkości.


Słodzidło:

Możemy dodać miód (pamiętając, że traci cenne składniki odżywcze w wysokiej temperaturze), ksylitol, erytrytol, syrop daktylowy czy klonowy. Czasem warto dodać szczyptę soli dla podbicia smaku słodkiego. Ciekawym pomysłem jest też dodanie posiekanej gorzkiej czekolady na sam koniec.


Przyprawy:

Wygrywa cynamon, ale ja lubię dodać też kardamon czy imbir. Fajna będzie dobrej jakości przyprawa do piernika. Można też zetrzeć skórkę pomarańczy czy szczyptę chilli.


Jak zrobić domową granolę:


Wszystkie składniki umieszczamy na patelni, podgrzewamy na małym ogniu aż składniki obkleją się słodzidłem i ewentualnie użytym tłuszczem.

Taką granolę można dość długo przechowywać w zamkniętym pojemniku i dosypywać do owsianek czy jogurtów.


Do czego dodawać domową granolę?

Do jogurtu, owsianki, można nia posypać omlet na słodko, albo podjadać samą lub ze świeżymi owocami.


Przykładowe przepisy:


Granola orzechowa:



40 g płatków orkiszowych

10 g orzechów brazylijskich🌰

10 g migdalow

5 g wiorkow kokosowych🥥

10 g pestek dyni

10 g miodu

Cynamon

 

Wszystko podgrzewamy krótko na patelni.

 

Granola bakaliowa:

 

40 g płatków owsianych

20 g suszonych śliwek pokrojonych na kawałki

10 g suszonych daktyli

10 g rodzynek

10 g syropu klonowego

5 g masła

  


Wszystko podgrzewamy krótko na patelni.

 

Granola białkowa:

 

Super granola z dużą zawartością białka na zaprzyjaźnionym blogu GRANOLA BIAŁKOWA. Przepis jest na całą blachę, ale możecie zrobić mniejszą ilość na patelni.


Mam nadzieję, że zachęciłam Was do własnej granoli w 3 minuty.

 

4 komentarze:

  1. Najpierw spróbuję zrobić mniejszą ilość żeby zobaczyć jak wyjdzie, a później zobaczymy jak z blachą wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wartościowy wpis na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny artykuł, będę tu wracać

    OdpowiedzUsuń