Fit jabłka pod kruszonką, chrupiące i bez tłuszczu
Dziś na bloga wpada super przepis na drugie śniadanie/deser. Kto nie lubi owoców pod kruszonką?
Ja uwielbiam. Niestety kruszonka zawsze ma dużo tłuszczu i przez lata szukałam przepisu idealnego, który pozostawi chrupkość, a pozwoli znacznie zmniejszyć ilość tłuszczu. Było kilka niewypałów i kruszonka wychodziła sucha, aż w końcu udało się uzyskać przepis idealny dzięki sekretnemu składnikowi - wodzie :) A kaloryczność całej porcji to tylko 340 kcal.
Przepis na fit jabłka pod chrupiącą kruszonką:
1 jabłko - najlepsza jest reneta 170 g
40 g płatków orkiszowych lub owsianych, można zmielić
10 g otrębów np. żytnich
cynamon
10 g ulubionych orzechów, u mnie nerkowce, ale super pasują też płatki migdałowe
10 g syrop klonowy
30 g woda - ok 5 łyżek
Pokrojone w plasterki jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wszystkie składniki suche mieszamy razem w miseczce. Dodajemy syrop klonowy i wodę. Mieszamy.
Wykładamy na jabłka.
Zapiekamy w 215 st ok 20 min.
Kcal 340
B: 9,3g W: 53g T: 8g |
Jest pysznie, niskokalorycznie i co najważniejsze słodko i chrupko.
Płatki można zmielić jeśli ktoś woli. Pasują też super owoce leśne. Można kombinować. Syrop klonowy też można podmienić na inne słodzidło, ale nie polecammiodu bo w piekarniku i tak straci wartości odżywcze.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie <3 dodałabym odrobinę jogurtu naturalnego z cynamonem!
OdpowiedzUsuń