Etykiety

środa, 20 stycznia 2021

Fit jabłka pod kruszonką, chrupiące i bez tłuszczu

Fit jabłka pod kruszonką, chrupiące i  bez tłuszczu 

Dziś na bloga wpada super przepis na drugie śniadanie/deser. Kto nie lubi owoców pod kruszonką?

 


 

Ja uwielbiam.  Niestety kruszonka zawsze ma dużo tłuszczu i przez lata szukałam przepisu idealnego, który pozostawi chrupkość, a pozwoli znacznie zmniejszyć ilość tłuszczu. Było kilka niewypałów i kruszonka wychodziła sucha, aż w końcu udało się uzyskać przepis idealny dzięki sekretnemu składnikowi - wodzie :) A kaloryczność całej porcji to tylko 340 kcal.

 

Przepis na fit jabłka pod chrupiącą kruszonką:


1 jabłko - najlepsza jest reneta  170 g

40 g płatków orkiszowych lub owsianych, można zmielić

10 g otrębów np. żytnich

cynamon

10 g ulubionych orzechów, u mnie nerkowce, ale super pasują też płatki migdałowe

10 g syrop klonowy

30 g woda - ok 5 łyżek



Pokrojone w plasterki jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym. 

Wszystkie składniki suche mieszamy razem w miseczce. Dodajemy syrop klonowy i wodę. Mieszamy. 

Wykładamy na jabłka.

Zapiekamy w 215 st ok 20 min.

 Kcal 340 





 B: 9,3g  W: 53g  T: 8g

Jest pysznie, niskokalorycznie i co najważniejsze słodko i chrupko.

 


 

Płatki można zmielić jeśli ktoś woli. Pasują też super owoce leśne. Można kombinować. Syrop klonowy też można podmienić na inne słodzidło, ale nie polecammiodu bo w piekarniku i tak straci wartości odżywcze.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie <3 dodałabym odrobinę jogurtu naturalnego z cynamonem!

    OdpowiedzUsuń