Etykiety

środa, 24 marca 2021

Tropikalna kokosowa jaglanka z grillowanym bananem i ananasem

Tropikalna kokosowa jaglanka z grillowanym bananem i ananasem 


 

 Kocham połaczenie ananas, banan, kokos więc ten przepis jest jednym z moich ulubionych śniadaniowych. Robię go z kaszą jaglaną. Uważam, że to bardzo niedoceniana kasza i z jakiegoś powodu wielu ludzi boi się ja robić. Po pierwsze straszy się posmakiem goryczki jeśli nie przepłukasz kaszy. Ja nigdy jej nie płukałam i nigdy nie była gorzka. Powiem Wam teraz jak ja robię kaszę i może się przekonacie. 

Na 50g kaszy jaglanej potrzebujesz 1 szklanki wody. Ja najpierw gotuję wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzucam kaszę. Zmniejszam ogien i gotuję ok 10 min. Nie mieszam, Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka. Musisz spróbować.


Jeśli dalej masz opory możesz stosować płatki jaglane, które wystarczy zalać wrzątkiem. Moim zdaniem są jednak mniej smaczne niż kasza i zdecydowanie mniej odżywcze.

 


Tropikalna kokosowa jaglanka

A teraz przepis:


50g kaszy jaglanej

120g banana

40 g ananasa z puszki

7g wiórków kokosowych

5ml syropu klonowego

10g masło orzechowe

cynamon


Kaszę ugotuj. Banana przekrój wzdłóż, posyp cynamonem i zgrilluj na suchej patelni - jeśli masz mikrofalówkę możesz zamiast grillować podgrzać banana. Na kaszę wyłóż ananasa, zgrillowanego banana, posyp wiórkami i polej syropem klonowym i dodaj masło orzechowe.

 

410 KCAL

Białko 9 g

Węgle 68 g

Tłuszcz 11 g

 

Więcej inspiracji na słodkie śniadania znajdziesz w tym wpisie: Śniadania na słodko z Fabryki Siły

Jeśli lubicie grillowanego banana zajrzyjcie na przepis na Omlet z grillowanym bananem


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz