Tropikalna kokosowa jaglanka z grillowanym bananem i ananasem
Kocham połaczenie ananas, banan, kokos więc ten przepis jest jednym z moich ulubionych śniadaniowych. Robię go z kaszą jaglaną. Uważam, że to bardzo niedoceniana kasza i z jakiegoś powodu wielu ludzi boi się ja robić. Po pierwsze straszy się posmakiem goryczki jeśli nie przepłukasz kaszy. Ja nigdy jej nie płukałam i nigdy nie była gorzka. Powiem Wam teraz jak ja robię kaszę i może się przekonacie.
Na 50g kaszy jaglanej potrzebujesz 1 szklanki wody. Ja najpierw gotuję wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzucam kaszę. Zmniejszam ogien i gotuję ok 10 min. Nie mieszam, Po tym czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę i być miękka. Musisz spróbować.
Jeśli dalej masz opory możesz stosować płatki jaglane, które wystarczy zalać wrzątkiem. Moim zdaniem są jednak mniej smaczne niż kasza i zdecydowanie mniej odżywcze.
Tropikalna kokosowa jaglanka
A teraz przepis:
50g kaszy jaglanej
120g banana
40 g ananasa z puszki
7g wiórków kokosowych
5ml syropu klonowego
10g masło orzechowe
cynamon
Kaszę ugotuj. Banana przekrój wzdłóż, posyp cynamonem i zgrilluj na suchej patelni - jeśli masz mikrofalówkę możesz zamiast grillować podgrzać banana. Na kaszę wyłóż ananasa, zgrillowanego banana, posyp wiórkami i polej syropem klonowym i dodaj masło orzechowe.
410 KCAL
Białko 9 g
Węgle 68 g
Tłuszcz 11 g
Więcej inspiracji na słodkie śniadania znajdziesz w tym wpisie: Śniadania na słodko z Fabryki Siły
Jeśli lubicie grillowanego banana zajrzyjcie na przepis na Omlet z grillowanym bananem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz