Makaron kukurydziany z brokułem, serem i szynką parmeńską
Parę dni nie było żadnego fajnego przepisu na blogu więc najwyższa pora to zmienić. Dzisiaj kolejny przepis na danie obiadowe. Fakt jest trochę kaloryczny ale i na takie posiłki w diecie powinno być od czasu do czasu miejsce. Na pewno będzie ciekawą odskocznią od obiadów, które jecie każdego dnia. Moim zdaniem smak super się broni i warto zrobić sobie takie danie w swojej kuchni. Pamiętajcie sześciopaka budujemy głównie w kuchni, a nie na siłowni :)
Składniki:
- 90 g makaronu kukurydzianego (może być jakikolwiek inny)
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 2 plasterki szynki włoskiej
- 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
- 30 g sera żółtego
- kilka różyczek brokuła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brokuła robimy na parze lub
tez gotujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku
posiekany. Chwilę podsmażamy. Dorzucamy szynkę włoską pociętą na kawałki
i chwilę smażymy. Do tego dorzucamy ugotowany al dente makaron.
Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem, na koniec
dodajemy brokuła i starty na tarce ser. Lekko podgrzewamy do
rozpuszczenia sera.
Gotowe ! Jeśli masz czasem ochotę na coś nie do końca zdrowego może warto zamiast pizzy zjeść taki obiad ?
Inne fajne danie z makaronem znajdziecie tutaj - Makaronowe muszle z mięsem z indyka i brokułem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz